Culinaire en cosmetische argan olie

Gepost door in Recepten, Argan op July 22, 2013 . 0 Reacties.

Wat is culinaire of cosmetische argan olie?

Argan olie is vooral populair in het Westen als cosmetische olie, vanwege de extreme dosering antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Het beschermt, verzorgt, hydrateert en voedt de huid en heeft weldadige effecten waardoor mensen het graag gebruiken bij een droge of probleemhuid (acné, psoriasis, exceem), maar ook voor de verzorging van huid die erg wordt belast door veel wassen etc. Ook als moisturizer voor haar is het een gewild product. De exclusieve argan olie voedt de haren door diep in de poriën te dringen en vanuit de wortels te hydrateren. Het werkt zeer verzorgend voor gespleten haarpunten en beschermt haar tegen uitdroging door föhnen of stylingmiddelen.

Maar wat is nou precies het verschil tussen cosmetiche of culinaire argan olie??

Het verschil tussen cosmetische en culinaire argan olie zit 'm in de winning/verwerking. Culinaire argan olie bestaat uit dezelfde argan noten, maar die worden voorzichtig geroosterd voordat ze tot pasta worden gemalen. Uit de pasta wordt de olie gefilterd en gebotteld. Het roosteren haalt de nootachtige smaak van de argan noten extra naar boven (denk aan geroosterde amandelen of pijnboompitten, die zijn ook smaakvoller dan rauwe/ongebrande).

De cosmetische argan olie ontstaat door de argan noten (eigenlijk zijn dit de zaden van de argan noot) mechanisch of handmatig te persen zonder deze te verhitten. Hierdoor ontstaat niet de nootachtige smaak. We blijven uiteraard alle voedende elementen optimaal in de olie bewaard.

Wat gebeurt er als je cosmetische argan olie culinair gebruikt?

Er gebeurt absoluut niets vervelends, maar de smaak van cosmetische argan olie is niet aanlokkelijk. Niet doen dus!

Wat gebeurt er als je culinaire argan olie cosmetisch gebruikt?

Er gebeurt niets vervelends, het is ook heilzaam, echter de olie is vetter dan onbewerkte argan olie en trekt dus minder snel in. Daarbij is de sterke nootachtige geur niet voor iedereen een opsteker; een neutralere geur is prettiger op huid en haar. Nog een reden om het niet te doen zou kunnen zijn dat de culinaire olie vanwege de bewerking nog kostbaarder is dan de cosmetische argan olie.

Hoe smaakt argan olie?

Argan olie heeft een lichtbruine, goudachtige kleur. De Marokkaanse stammen (Amazigh) gebruiken argan olie bij het koken en als smaakmaker in hun traditionele gerechten. Ze kennen de bijzondere werking van de arganboom al lang. De hoeveelheid onverzadgide vetzuren die argan olie bevat is bijzonder heilzaam voor een gezond en fit lijf!

In de smaak van argan olie herken je de smaak van wal- en hazelnoten, sesam en warm, versgebakken brood. Argan olie, een rage in buitenlandse topkeukens. is onovertroffen in salades, over vlees en vis. De nootachtige smaak is heerlijk over warme pasta, couscous of rijst. Maar argan olie is ook erg lekker over ijs, joghurt (hangop) of creme brulee, en over vers fruit. Traditioneel is de heerlijke combinatie van argan olie, honing en amandelen, of een zijdezachte argan olie marinade voor geitenkaas. Deze wonderolie is geweldig voor huid en haar, maar dus ook in de keuken een populair en voedzaam goedje. Allemaal leuk en wel, maar natuurlijk moet je het gewoon zelf proberen!

Zoek je culinaire argan olie recepten? Lees dan verder op  http://www.drgreenshop.nl/blog/argan/recepten-met-argan-olie.html.

Laatste update: February 03, 2014

Reacties

Laat een reactie achter

Leave a Reply

* Naam:
* E-mail: (Niet gepubliceerd)
   Website: (Website url met http://)
* Reactie:

Dr. Greenshop voor iedereen!

Dr. Green houdt van gezond, duurzaam, back to basic en schrijft hierover een frisse lifestyleblog. De Dr. Greenshop introduceert natuurlijke cosmetica, superfoods en health producten voor een gezond en lekker leven!

Contact

030-6300221
info@drgreenshop.nl

Facebook